Landets unge erhvervsskoleelever hører til blandt den største gruppe af sofavælgere. Til kommunalvalget er det fagbevægelsen opgave at få dem ned at stemme.
Om mindre end et halvt år skal danskerne igen til stemmeurnerne for at vælge politikere til 98 kommunalbestyrelser og fem regionsråd.
Kommunalvalget er afsindig vigtigt, for det er her vi skal vælge de politikere, der de næste fire år skal sørge for, at daginstitutioner, skoler, hjemmeplejen, biblioteker og idrætsfaciliteter er tiptop.
Normalt er der kø ved valgstederne rundt om i landet fra tidlig morgen til ud på aftenen. For mange er valgdagen en festdag for demokratiet.
Vi møder op og hilser på de naboer og venner, som også er på vej ind i gymnastiksalen for at stemme.
De unge fra erhvervsskolerne bliver hjemme
Men vi har et stort demokratisk problem, som bare vokser og vokser. For der er specielt en gruppe af unge, som ikke længere tropper op.
Som formand for FH på Fyn møder jeg dem fra tid til anden: Det er de unge fra erhvervsskolerne, som i alt for høj grad ikke sætter deres kryds inde bag forhænget på stemmestederne.
Tal fra elevorganisationen EEO’s demokrati-rapport taler deres eget deprimerende sprog.
Faktisk stemmer 25 procent færre sosu’er, tømrere, metalarbejdere og andre faglærte sammenlignet med andre ungdomsgrupper.
Der er givetvis flere forklaringer på, at det står skidt til. Men der er særligt en forklaring, som især trænger sig på. For spørger man de unge på erhvervsskolerne, siger 72 procent af dem, at de ikke tror på, at politikerne tager deres problemer alvorligt, og derfor gider de heller ikke at stemme.
Flere unge skal deltage i lokaldemokratiet
Til folketingsvalg stemmer kun godt hver tredje af de unge på erhvervsskolerne. To ud af tre unge fra erhvervsuddannelser tror ikke rigtigt på, at deres stemmer betyder noget.
Det er voldsomt bekymrende, at så mange af fremtidens faglærte ikke har tillid til og deltager aktivt i demokratiet, og det er vi nødt til at gøre noget ved.
Vi skal have flere unge til at deltage i lokaldemokratiet, og i fagbevægelsen har vi også et medansvar for at få det til at ske.
I de 17 lokale FH-sektioner der blev dannet ved nytår er fagbevægelsen bredt forankret over hele landet. FH-sektionerne kender ikke bare de lokale fagforeninger men i lige så høj grad erhvervsskolerne, arbejdsgiverne og kommunalbestyrelserne i deres baghave.
Som her i FH Fyn, hvor blandt andre Metal, BUPL, HK, FOA, 3F, DS og 34 andre faglige afdelinger er med i fællesskabet, og hvor vi jævnligt har møder med kommunalpolitikere, virksomheder og erhvervsskoler i de seks kommuner, som vi dækker.
Den første test for nye sektioner
Kommunalvalget i november bliver det første lokalvalg, hvor FH-sektionerne har mulighed for at vise, hvad vi duer til.
Her vil vi kæmpe for at få flere unge på erhvervsskolerne til at deltage aktivt i lokaldemokratiet og stemme ved kommunalvalget.
Vi skal være den lokale drivkraft, der får erhvervsskolerne, fagforeningerne og arbejdspladserne til at arrangere valgmøder med appel til unge.
Vi skal gøre kommunalvalget 2021 vedkommende for Magnus, Yasmina og Anton, der går på grundforløb og vil være industritekniker, ernæringsassistent og pædagog.
FH Fyn har vi ambitioner om på alle mulige måder at være synlige og aktive op til kommunalvalget for at få flest mulige unge til at stemme.
Erfaringen viser, at de demokratiske vaner smitter. Har man først en gang valgt sofaen, så risikerer man at gøre det igen. Hvis erhvervsskoleelever ikke deltager i demokratiet nu, risikerer vi, at de heller ikke stemmer ved næste valg og næste valg igen.
Det vil ikke bare svække demokratiet, der nu engang er stærkest med en høj stemmedeltagelse, men også svække de faglærtes og fagbevægelsens stemme og indflydelse på Danmarks udvikling.