Nyheder

Fyn skal klædes på til vækst

Debatindlæg i Fyens Stiftstidende d. 24. Juni 2021. Skrevet af Helle Nielsen, Formand for FH Fyn – Bodil Sejer, Formand Teknisk Landsforbund Region Syddanmark – Erling Jensen, Formand for Dansk El-Forbund Fyn – Susan Nielsen, Formand FH Sydfyn

Billede af aviser

Fyn skal være internationalt epicenter for fremtidens højteknologiske industri. Så klar og tydelig er visionen og anbefalingen fra Vækstteam Fyn til Regeringen om, hvordan vi får skabt ny vækst og fremgang på vores ø.

Den globale konkurrence om fremtidens arbejdspladser er benhård. Nye krav om automatisering, robotter, digitalisering og grøn omstilling sætter maksimalt pres på alle fynske virksomheder. Fyn har heldigvis en førerposition indenfor robotter, men det kan hurtigt blive en sovepude, hvis ikke vi hele tiden kæmper for at være i front på udviklingen.

En af de helt afgørende elementer, for at vi lykkes med at blive epicenter for fremtidens industri, er at vores virksomheder kan få den rette arbejdskraft. Vi skal kort sagt sikre os, at de fynske hænder og hoveder har de færdigheder, som fremtidens industri har behov for. Ellers tvinges virksomhederne til at kigge udover landegrænserne og i værste fald flytte hele virksomheden til et andet land, hvor de kan få den rette arbejdskraft.

Vi ved, at digitale kompetencer bliver helt afgørende hos fremtidens industrivirksomheder. Krav om, at man kan programmere, designe og betjene robotter og digitale løsninger vil stige markant på rigtig mange fynske arbejdspladser.

Derfor foreslår Vækstteam Fyn konkret, at der kommer øget midler til efteruddannelse inden for digitalisering, robot- og automatiseringsteknologier, så flere fynboer kan få stort kørekort i fremtidens teknologier.

Dertil foreslås også et nyt partnerskab mellem alle aktører på arbejdsmarked, der løbende skal kortlægge, hvilke specifikke kompetencer de nye teknologier kræver. Vi skal i højere grad tilpasse vores uddannelsestilbud til de nye krav i samarbejde med virksomhederne. Vi skal også gøre det mere attraktivt for flere unge fynboer, at vælge uddannelse indenfor fremtidens industrier, både som tekniker, faglært og ingeniør.

Fyn kan blive internationalt epicenter for fremtidens industri, men det kræver massiv investering i den fynske arbejdsstyrke, så vi får løftet fynboernes digitale kompetencer så de kan bidrage til fremtidens virksomheder. Alternativet er, at Fyn mister en masse gode arbejdspladser, fordi de ikke kan klare sig i den globale konkurrence.