Nyt Fra formanden

Indvandrere skal i rigtige jobs.

Synspunkt: Det er en enorm vigtig debat, som nu kører i Odense Byråd og her i avisen, at vi har alt for mange ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere uden job, hvilket jo er dybt paradoksalt, når vores virksomheder råber på arbejdskraft. Lige nu må vores virksomheder opgive at finde den rette medarbejder til hver 5….

Synspunkt: Det er en enorm vigtig debat, som nu kører i Odense Byråd og her i avisen, at vi har alt for mange ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere uden job, hvilket jo er dybt paradoksalt, når vores virksomheder råber på arbejdskraft. Lige nu må vores virksomheder opgive at finde den rette medarbejder til hver 5. ledige job. For byggeriet er det hver 3. ledige job. Det er både dumt og dyrt for Odense.  

Men i stedet for at drøfte, hvordan vi får vores indvandrere i rigtige jobs hos arbejdsgiverne, der nu mister ordre pga. mangel på arbejdskraft. Venstre forslår at sende flere ledige i nytteløs nytteaktivering, selvom alle eksperter ved, at nytteindsats er det dårligste værktøj til at få ledige i job.

Vejen til at få indvandrere i rigtige jobs handler om, at få dem ud i rigtige virksomheder og løftet deres færdigheder. Lad os lærer af Sverige, der rent faktisk lykkes med at få indvandrere i job. I Danmark er kun 40 % af mandlige indvandrere fra Somalia i job, mens det er hele 58 % i Sverige. Blandt kvindelige indvandrere fra Syrien er 31 % i job i Danmark, mens tallet for Sverige er 57 %, hvilket kan ses i analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration.

Hvad gør Sverige så anderledes end os i Danmark? Svaret er at indvandrere i Danmark får markant mindre ordinær uddannelse end i Sverige. Kun 10 % af indvandrere i Danmark kommer i uddannelse i løbet af de første tre år, mens det i Sverige er det dobbelte, hele 20 %. At uddannelse giver job bakkes op af vores egen danske Rockwool Fond, der også har bevist, at kvindelige indvandrere, der tager en ordinær uddannelse, har markant bedre mulighed for at få et job end dem uden uddannelse.

Så ærlig talt virker det nærmest absurd, at vi overhovedet drøfter at kaste flere skattekroner efter mere nytteaktivering, som vi ved ikke virker. I stedet skulle vi bruge vores tid og skattekroner på faktisk at lave en indsats overfor indvandrere, som de kommer i rigtige jobs af. Men det kræver investering i løft af deres færdigheder. Vi ved allerede, hvor de ledige jobs er, så nu skal vi sørge for at vores ledige får de færdigheder som disse ledige jobs kræver. Indvandrere skal på skolebænken i stedet for at vaske bænke i Eventyrhaven.

Men det kræver investering i løft af deres færdigheder. Vi ved allerede, hvor de ledige jobs er, så nu skal vi sørge for, at vores ledige får de færdigheder, som disse ledige job kræver. Indvandrere skal på skolebænken i stedet for at vaske bænke i Eventyrhaven.

Helle Nielsen

Formand, FH Fyn – Fagbevægelsens Hovedorganisation

Lumbyvej 19G, Odense C