Nyt Fra formanden

Virksomheder har ansvaret

Læserbrev af Helle Nielsen, formand for FH-Sektion Fyn, og Susan Bøg Nielsen, formand for FH-Sektion Sydfyn. Der er kommet voldsom gang i dansk økonomi efter en hård coronanedlukning. Vi oplever nu den stærkeste vækst i mindst 15 år, og flere og flere virksomheder oplever stigende problemer med at finde nye kvalificerede medarbejdere. Aviserne er fyldt…

Læserbrev af Helle Nielsen, formand for FH-Sektion Fyn, og Susan Bøg Nielsen, formand for FH-Sektion Sydfyn.

Der er kommet voldsom gang i dansk økonomi efter en hård coronanedlukning. Vi oplever nu den stærkeste vækst i mindst 15 år, og flere og flere virksomheder oplever stigende problemer med at finde nye kvalificerede medarbejdere.

Aviserne er fyldt med de forkerte løsninger som at tillade import af mere billig udenlandsk arbejdskraft og besparelser på dagpenge til nyuddannede. Som om at løndumping og pisk af vores ledige kan og skal være løsningen på vores problemer. Vi siger nej tak.

Vi har stadig 100.000 ledige i Danmark, som brænder for at få et job og der er hele 16.000 unge, der lige nu står og mangler en læreplads på de danske virksomheder. Så vi har masser af ledige hænder i Danmark, der bare skal sættes i gang. Men når ledigheden er lav, så kan virksomheder ikke forvente, at alle ledige har præcis de kompetencer, som virksomheden mangler og flere års erfaring. Virksomhederne må være indstillet på, at de selv har et stort ansvar for at oplære og opkvalificere deres nye ansatte, så de får de rette kompetencer.

Vi i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har givet Regeringen 110 forslag til, hvordan vi styrke dansk økonomi. Vi ønsker først og fremmest at stille højere krav til vores virksomheder om at bidrage til at uddanne vores unge og ledige. Hvis danske virksomheder skal have nok kvalificeret arbejdskraft, så kræver det, at flere virksomheder opretter flere lærepladser både for unge og voksne. Det skal selvfølgelig også være et krav i alle offentlige udbud og indkøb, at man ikke bruger én skattekrone på virksomheder, der ikke har elever.

Det er også vigtigt at have større fokus på arbejdsmiljøet i både vores offentlige og private virksomheder. Hele 28 procent af al sygefravær skyldes nemlig dårligt arbejdsmiljø. Kigger vi kun på det lange sygefravær på over tre uger, så er tallet hele 41 procent. Hvis vi fik det generelle arbejdsmiljø i Danmark på niveau med de bedste arbejdspladser, så ville vi genvinde arbejdstid svarende til hele 22.500 fuldtidsstillinger.

Det er virksomhederne, der har hovedansvaret for at sikre sig den kvalificerede arbejdskraft, som de har behov for. Det kræver, at de uddanner nok elever og sikrer et godt arbejdsmiljø både for at fastholde nuværende ansatte, men også for at kunne tiltrække nye ansatte.