Det er på tide, at vi som samfund svinger pisken over arbejdsgiverne i stedet for over de ledige.
Når virksomhederne galper op om mangel på arbejdskraft og efterlyser lettere adgang til billigere udenlandsk arbejdskraft, handler det så ikke om deres egen uformåenhed i forhold til at planlægge?
Vi har jo ikke 108.000 ledige danskere, der ikke ønsker at arbejde. Vi har tværtimod 108.000 ledige i alle aldre og med vidt forskellige kompetencer, der hellere end gerne vil have et job. Hvis ellers arbejdsgiverne gav dem en chance.
Investerer ikke i medarbejderne
Planlægning i husholdningerne derhjemme kender vi alle sammen til.
Vi sparer op til et nyt køleskab eller en ny bil, eller vi investerer i nyt tag på vores hus, så det kan holde til vind og vejr i tredive år mere.
Men mange arbejdsgivere har et husholdningsbudget, hvor de lægger overskuddet til side og ikke investerer det i medarbejderne, i opkvalificering, lærlinge og seniorordninger.
Sådan kan man ikke i længden lede en virksomhed. For så er der ikke faglært arbejdskraft og ens medarbejdere bliver nedslidte eller tager flugten.
Vil hellere hente udlændinge
I dag skriger virksomhederne på udenlandsk arbejdskraft, men det er deres egen skyld, fordi de ikke har gjort sig umage med planlægningen og haft de forkerte prioriteringer.
En hurtig udregning: For både ti og tyve år siden var der katastrofal mangel på praktikpladser til unge, der gerne ville være håndværkere, elektrikere, mekanikere og så videre.
For ti år siden – i 2011 – manglede 10.000 unge en praktikplads for at kunne gennemføre deres erhvervsuddannelse.
Lang liste af forsømmelser
Hvis virksomhederne i 2010 havde været fremsynede og oprettet 10.000 flere praktikpladser fremfor at sætte overskuddet i banken, havde manglen på elektrikere, snedkere og andre faglærte ikke været så stor i dag.
Og vi kunne sådan set fortsætte remsen og sige 2012, 2013, 2014 og så fremdeles.
For alle årene har der været mangel på praktikpladser og en sølle vilje fra arbejdsgivernes side til at oprette nok.
Derfor: Hvor blev arbejdsgivernes planlægning og rettidige omhu af?
100.000 ledige danskere parate
Er arbejdsgiverne simpelt hen for kræsne?
Der står en kødrand af mere end 100.000 ledige danskere, og vi har et veludbygget AMU-system, der står klar til at opkvalificere folk, så det passer til virksomhedernes behov.
Hvis de virksomheder, som i de sidste tre måneder har brugt kræfterne på at efterlyse mere udenlandsk arbejdskraft, i stedet havde brugt kræfterne på at finde ledige og opkvalificere dem, var problemet for mange ved at være løst.
Endelig finder jeg det mærkeligt, at det altid er lige nu og her, at virksomhederne mangler arbejdskraft.
Det er akut, at de mangler produktionsmedarbejdere, IT-folk og lagerarbejdere. Det er igen en sang fra de varme lande.
Med god planlægning ville de fleste virksomheder have nogle medarbejdere, som de kunne flytte rundt på og omorganisere.
Dårligt arbejdsmiljø presser seniorer ud
Problemet er, at mange arbejdsgivere over de senere år har skåret ind til benet og sparet på antal hoveder og opkvalificering.
Det har fået arbejdsmiljøet til at halte og seniorerne til at stoppe tidligere end de måske har lyst til.
Også her skal pisken svinges over arbejdsgiverne: Hvorfor har I så få medarbejdere, at I skal hyre vikarer ind i tide og utide for at klare ordrerne.
Hvorfor ikke have et større antal medarbejdere og så hele tiden sikre, at der er tid og overskud til efteruddannelse, kurser og et ordentligt arbejdsmiljø?
SÅ ville I ikke stå med en masse medarbejdere, der søgte Arne-pension, for så blev Arne hos jer.
Formand for FH-sektion Fyn.