Nyheder

Voksenlærling, kom frisk

Skrevet af Helle Nielsen, Formand for FH Fyn – udgivet d. 21. februar 2022 i Fyens Stiftstidende

Helle Nielsen, formand for sektion Fyn

Rigtig mange virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft. Selv om ledigheden er historisk lav, så er der stadig knap 80.000 ledige, som vi både for den enkelte og for samfundets skyld har en moralsk pligt om at hjælpe i job. Men det kræver selvfølgelig, at den ledige har de færdigheder, som virksomhederne efterspørger. Er der behov for en bestemt uddannelse, så skal de ledige har den.

Voksenlærlingeordningen er det perfekte værktøj til at give ledige de rigtige færdigheder gennem en læreplads på en konkret virksomhed, der mangler arbejdskraft.

Det er fantastisk, at de seneste fire år er antallet af voksenlærlinge på ordningen nærmest fordoblet fra 7500 voksenelever i 2017 til over 13.000 i 2021.

Det er en udvikling, som vi i fagbevægelsen har skubbet på i mange år, bl.a. med vores egen kampagne ”En ordning – to vindere”, der fra august 2019 og halvanden år frem skaffede over 2000 flere voksenelever.

Det er meget positivt, at arbejdsgiverne for alvor tager ordningen til sig. Især er jeg glad for, at antallet af kvinder med ikke-vestlig baggrund næsten er firedoblet siden 2017.

Det er nemlig en målgruppe, som vores danske arbejdsmarked har haft enormt svær ved at integrere, selv om vi mangler deres arbejdskraft.

Vi har nu den højeste beskæftigelse for ikke-vestlige indvandrere nogensinde, og det skyndes bl.a. at voksenlærlingeordningen virker rigtig godt.

Men vi har stadig et kæmpe potentiale ved at få endnu flere ledige i job gennem en voksenlæreplads i alle de brancher, der nu råber på kvalificeret arbejdskraft.