Nyheder

Fyn skal være social dumping-fri zone

Klumme af Helle Nielsen, formand for FH Fyn i Erhverv+ d. 27. maj 2022

Helle Nielsen, formand for sektion Fyn

Hvor er det nedslående, at vi uge efter uge, år efter år, hører nye historier om udlændinge, der bliver groft underbetalt på det danske arbejdsmarked.

Lønninger på 50–60 kroner i timen på byggepladser, i rengøringsbranchen, på hoteller, restauranter, gartnerier og landbrug. Kummerlige boligforhold. Social dumping foregår overalt i Danmark. Desværre også på Fyn.

I slutningen af marts gennemførte Skattestyrelsen sammen med Arbejdstilsynet og politiet en landsdækkende aktion mod social dumping. På Fyn fik fem virksomheder i byggebranchen besøg.

Kun en af virksomhederne klarede frisag. De andre fire fik klar besked: I får ekstra kontrolbesøg, for der er ikke styr på skat, moms og regnskaber. Den ansvarlige for aktionen i Skattestyrelsen pointerede i en pressemeddelelse, at det er vigtigt at sætte målrettet ind mod den unfair konkurrence, der opstår, når virksomhederne ikke afregner den skat og moms, som de har pligt til.

Nemlig! Vi bliver alle sammen snydt, hver gang et firma dumper lønnen, underbetaler medarbejderne og unddrager sig skat. Det er unfair konkurrence. Den polske, rumænske, lettiske eller ukrainske arbejdstager bliver taget ved næsen. Kollegerne risikerer at blive tvunget ned i løn. Samfundet mister skatteindtægter.

Kun den usympatiske arbejdsgiver, der trykker lønnen og udnytter udenlandsk arbejdskraft, vinder på social dumping. Velfærdsdanmark og alle vi andre bliver fattigere af organiseret sort arbejde, skattesnyd, dokumentfalsk og systematisk underbetaling.

Forleden blev jeg vældig forarget, da jeg opdagede, at et dansk firma skilter med, at de kan skaffe vikarer og udenlandsk arbejdskraft til gartnerier og planteskoler til lavpris. Spar 20-30 procent på dine faste lønudgifter, praler firmaet med på deres hjemmeside. Tænk sig at have en forretningsmodel, der bygger på social dumping. Sådan et firma ville jeg ikke være stolt af at stå i spidsen for!

Heldigvis opfører hovedparten af arbejdsgiverne sig ordentligt, indgår overenskomster og behandler udlændinge på lige vilkår. Tak for det. Men i fagbevægelsen oplever vi desværre også, at den organiserede udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft stiger og bliver mere udspekuleret.

Næsten hver tiende stikprøve af udenlandsk arbejdskraft fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, giver mistanke om ulovligheder. Det er alt for mange.

I 2022 arbejder godt en kvart million fuldtidsbeskæftigede med udenlandsk statsborgerskab i Danmark. Det højeste antal nogensinde. De skal være hjerteligt velkomne, fordi de bidrager til vækst og velfærd. Pilen peger i retning af, at antallet af udlændinge på det danske arbejdsmarked bare vil vokse i årene fremover. Men det kræver så også, at vi bliver langt bedre til at holde styr på deres løn- og arbejdsvilkår. Så vi ikke får et discountarbejdsmarked for udlændinge.

For at bekæmpe det stigende omfang af social dumping har Fagbevægelsens Hovedorganisation FH netop foreslået, at der oprettes en ny samlet myndighed mod misbrug og underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.

I dag er kontrollen med ordnede forhold for udenlandsk arbejdskraft spredt på mange myndigheder. Kommunerne, Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen, politiet og SIRI. Og ofte får de ikke koordineret, mangler ressourcer eller prioriterer ikke opgaven. I fagbevægelsen ønsker vi en fælles national kontrolenhed, der kan sikre effektiv sagsbehandling og kontrol med den udenlandske arbejdskraft.

FH Fyn mener også, at en oprustning til bekæmpelse af social dumping er påkrævet. Vi har set for mange grelle eksempler med landmænd, gartnerier, restauranter og entreprenører, der fusker med lønsedler, underbetalt østeuropæiske ansatte og undergraver den danske model.

Hver gang bliver vi rystede: Kan det virkelig ske i Odense, Middelfart og Nyborg, at en landbrugsmedhjælper eller rengøringsassistent udnyttes så groft?

Flertallet af lovlydige arbejdsgivere, fagbevægelse og kommuner har en kæmpe fælles interesse i at få udryddet løndumping. Sammen kan vi gøre Fyn til social dumping-fri zone. Derfor håber vi, at fynske arbejdsgiverorganisationer, kommunal- og folketingspolitikere sammen med os vil bakke op om FH’s forslag om den nye myndighed.