Nyt Fra formanden

Vores faglærte er blandt de bedste – nu skal vi blot have mange flere!

Indlæg bragt i Fyens Stiftstidende den 27. januar 2023.

Af Helle Nielsen, formand Fagbevægelsens Hovedorganisation sektion Fyn og Lone Smidt, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation sektion Fyn

Kort før jul blev en ny regering dannet. Blandt andet takket være en vedholdende og stærk indsats fra hele fagbevægelsen, er erhvervsskolerne blevet en prioritet i regeringsgrundlaget.

Det er tiltrængt, for at sige det mildt. I mange år er erhvervsskolerne blevet overset og underprioriteret. Det blev tydeligt med lærlingeoprøret sidste år, hvor eleverne gik på barrikaderne for bedre forhold og tidssvarende udstyr. Og det afspejler sig nu i en rekordlav optagelse ude på uddannelserne. Fra januar til august 2022 faldt optagelsen med næsten en femtedel – 18 procent – i forhold til året før.

Nogle af eleverne oplever, at de bliver set ned på af venner af familie. De bliver mødt med spørgsmålet om, hvorfor de ikke har valgt en finere uddannelse. Det har ærgerlige konsekvenser for de unge mennesker, som ikke finder deres rette hylde, og for samfundet, som skriger på dygtige faglærte.

Vores faglærte bør være stolte, for de er blandt verdens dygtigste. De danske produkter er netop eftertragtet i omverdenen på grund af den høje kvalitet, ikke på grund af lave priser. Den position må vi ikke miste.

Hårdt brug for flere faglærte

Den grønne omstilling kræver hjerner, som kan udtænke nye ideer, og hænder, som kan udføre, teste og producere de nye opfindelser. Den massive mangel på faglærte truer regeringens grønne aftale, lød det fra flere analyser allerede i sommeren sidste år. Arbejdskraftbehovet for at udføre planerne i ”Aftale om et mere grønt og sikkert Danmark” er op mod 105.000 årsværk. Heraf skal knap halvdelen være faglærte.

Her på Fyn kan man allerede nu mærke, at der mangler hænder og hoveder til opgaverne. I industrien viser den seneste opgørelse fra arbejdsmarkedskontoret at den forgæves rekrutteringsrate ligger på 30 procent. Det er altså næsten en tredjedel af de opslåede stillinger i industrien, som aldrig bliver besat.   

Hvis vi ikke tager hånd om den ubalance, der er på arbejdsmarkedet, vil det svække dansk økonomi. Fagbevægelsens Hovedorganisation har regnet på det i kroner og ører: Regningen vil løbe op i 111 mia. kr. i 2030, hvis vi lader antallet af ufaglærte vokse, mens færre og færre bliver faglærte og professionsuddannede.

Vi elsker godt håndværk

I fagbevægelsen arbejder vi for, at erhvervsskolerne styrkes, og vi kæmper for at flere unge får øjnene op for det store potentiale, der er i de karriereveje, som uddannelserne åbner op for. Der er masser af muligheder for brancheskift og opkvalificering gennem videre- og efteruddannelse.

Og i virkeligheden elsker danskerne godt håndværk. Tv-programmerne Bagedysten, Nybyggerne og Masterchef har tårnhøje seertal, for det er spændende at se, hvilke kreative løsninger, deltagerne finder på, og niveauet er oftest imponerende højt.

Det samme gør sig gældende til DM i skills, som løber af stablen i Fredericia i næste uge, og som Fagbevægelsens Hovedorganisation Sektion Fyn bakker op om og deltager i.

Her får mange tusinde danske elever, forældre og skoler muligheden for at se de bedste talenter fra erhvervsskolerne brillere med deres håndværk. Forhåbentlig bliver der igen i år slået rekord i deltagerantallet. Og forhåbentlig vil det give de mange unge, de kommende generationer, de fremtidige lønmodtagere, inspiration til at vælge den faglærte vej. Vi har brug for dem.

Indlægget blev bragt i Fyens Stiftstidende den 27. januar 2023. Du kan læse det her:

Debat: Vores faglærte er blandt de bedste – nu skal vi blot have mange flere | fyens.dk