Nyt Fra formanden

Alle har ret til ordentlige vilkår – også ukrainere

Lad os nu sørge for, at alle arbejdstagerne i Danmark – også de ukrainske – kender deres rettigheder og arbejder på ordentlige vilkår. Det er vores fælles ansvar.

Af Helle Nielsen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation sektion Fyn

I dag er det ét år siden krigen i Ukraine brød ud. Og takket være en kæmpe indsats fra den daværende regerings side, for at give de mange ukrainske flygtninge en tryg og god tilværelse her i Danmark, er over halvdelen kommet i job. Ifølge en ny undersøgelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet ønsker fire ud af ti at blive i Danmark efter krigen er slut.

Det vidner om et Danmark, som stadig føler et ansvar over for vores medmennesker. Men vi skal ikke hvile for meget på laurbærrene, for der er stadig mange, som har brug for vores hjælp.

Antallet af ukrainske flygtninge i Danmark, som er på den såkaldte ”selvforsørgelses-, hjemrejse- eller overgangsydelse” er stigende, og på Fyn er vi oppe på 772 personer. Det er en relativt lav ydelse; for dem, som forsørger et barn i eget hjem, men ikke har ret til ekstra børnetilskud, er det 8.716 kroner per måned før skat, og er man fyldt 30 og udeboende uden børn, er det kun 6.228 kroner.

Og mange af disse mennesker ville i virkeligheden meget hellere ud på arbejdsmarkedet. På Fyn er det ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering 39 procent, som enten har påbegyndt et CV på jobnet eller allerede har ét. De søger typisk arbejde med rengøring, køkken- og kantinearbejde, butiksekspedition eller lagerarbejde.

Sproget er naturligvis en forhindring for en del af dem, særligt fordi mange heller ikke kan engelsk eller tysk – kun omkring en femtedel af dem, fortalte jobchef i Odense Kommune, Lotte Brinkmann, til Fyens Stiftstidende i onsdags.

Men heldigvis har beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune taget udfordringerne til efterretning, og sætter fokus på at få flere ukrainere i arbejde med et nyt projekt, som starter første marts. Det er en god idé at tage fat i hurtigst muligt, især fordi det er nemmere at lære dansk, når man kommer ud på de danske arbejdspladser, hvor man kan snakke med sine danske kollegaer.

I fagbevægelsen håber vi dog ikke blot, at de får arbejde – men at det er arbejde under ordentlige vilkår. Der var i slutningen af januar en frygtelig sag i Spanien, hvor ukrainske flygtninge arbejdede ulovligt under horrible vilkår på en kæmpe tobaksfabrik. Og ifølge Europa-Parlamentet er det en stigende tendens, at de stakkels mennesker, som er flygtet fra krigens rædsler, bliver udnyttet til ulovligt arbejde.

Det må ikke ske i Danmark, og derfor opfordrer vi til at der bliver særligt øje med de arbejdsforhold, vi tilbyder dem. Og hvis de gerne vil blive i Danmark, vil det også være fornuftigt at en del af deres undervisning kommer til at handle om den danske model og retten til at være i en fagforening.

I Ukraine har parlamentet for nyligt vedtaget en lov som ophæver overenskomsterne i små og mellemstore virksomheder, og nultimers-kontrakter er blevet indført. Som en af FH’s næstformænd, Morten Skov Christiansen, siger: Krigen er en dybt alvorlig situation for Ukraine. Men det er trist, at en af krigens omkostninger er tab af arbejdstagerrettigheder.

Til det kan vi tilføje: Og lad os nu sørge for, at alle arbejdstagerne i Danmark – også de ukrainske – kender deres rettigheder og arbejder på ordentlige vilkår. Det er vores fælles ansvar.